Kuntauudistuksista puhuttaessa hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Kouvolaa, miksi meidän ei pidä tehdä , hallituksen esittämää kuntauudistusta.

Ohessa muutama esimerkki lähidemokratian toteutumisesta:

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti sulkea yhdeksän Kouvolan kaupunginmuseon yksikköä. Museoiden esineistö siirretään uuteen näyttelytilaan Kouvola-taloon, kunhan se valmistuu.
Lakkautettavat museot ovat Elimäen Koulumuseo, Sippolan kotiseutumuseo, keskustan Apteekkimuseo, keskustan Rautatieläismuseo, Mäkikylässä sijaitseva Puolakan talomuseo, Valkealan kotiseutumuseo ja Kuusankoskella sijaitsevat Työväenasuntomuseo, Palomuseo ja Kettumäen kotiseututalo.

Utin, Kääpälän ja Pilkanmaan kirjastot sulkevat ovensa jo maaliskuun alussa. Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana kaupunginhallituksen esityksen kirjastoverkon supistamisesta. Päätös syntyi pitkällisten keskustelujen ja äänestyksen jälkeen äänin 43—29 (2 tyhjää).
Kääpälän, Pilkanmaan ja Utin kirjastojen lisäksi 1.3. lakkautetaan Huhdasjärven lainausasema.

Suur-Kouvolan perustelut(minun arvio) museoiden ja kirjastojen lopettamisista:
Elimäen koulumuseo tietenkin lopetettiin, koska valtuustossa on vain 3 elimäkeläistä,vaikkakin se olisi kannattanut jättää, ja lopettaa peruskoulu, koska oli luvattu jättää yksi koulu , koska museokoulun hoitokulut ovat pienemmät kuin peruskoulun,mutta hoidetaan se myöhemmin.
Sippolan kotiseutumuseo lopetettiin, koska sieltä on vain 1 edustaja ,Valkealan kotiseutumuseo,joutaa lopettaa, koska Valkealalaisten kotiseutuhan on nyt Kouvola, mitä ne sillä tekee.
Utin kirjasto joutaa, koska Utista on vain yksi edustaja. Kääpälän ja Huhdasjärven kirjastot joutaa lopettaa,koska ne ovat niin kaukanakin(40 km), ettei kouvolalainen sinne asti viitsisi mennä.

Kouvolan liikunta-ja nuorisojaosto:

Nuorten työpaja Spiraali Myllykoskella sijaitsee vuokratiloissa. Työpajatoiminnan kehittämisen kannalta paras ratkaisu on siirtää ja keskittää toimintaa Kouvolan keskustan tuntumaan

Nykyisen skeittihallin sijainti Myllykoskella on syrjäinen, tila on liian pieni kävijämäärään nähden. Annetaan tehtäväksi tilaliikelaitokselle etsiä harrastukselle sopiva tila keskustasta.

Voikkaan seuratalo, tila on kokonaisuudessaan liian iso nuorisopalvelujen tarpeisiin.
(Seuratalo laitettiin myyntiin)

Sippolan yläkoululaiset on määrätty lähtemään syksyllä mm. Inkeroisten ja Myllykosken yläkouluihin.

Kouvolassa  kouluverkkoa on harvennettu ilman minkäänlaista arvokeskustelua, kyläläisten mielipidettä ei kuultu, kysymyksiin ei vastattu.

 

Elimäen , Anjalan ja Keltakankaan vanhustenkodit harkitaan lakkautettavan .

Avustustenkaan määrä ei vähentynyt kuntaliitoksen myötä:

Ennen kuntaliitosta Kuusankoski,Valkeala,Anjalankoski,Elimäki,
Jaala ja Kouvola saivat yhteensä valtion avustusta 105,58 milj.€
2010 Suur Kouvola sai valtion avustusta 147 milj €.lisäksi
muita tukia ja avustuksia 19,2 milj.Tässä ei näy metsäteollisuuden

rakenneratkaisut, koska Voikkaan paperitehdas lopetettiin jo 2006,

ennen kuntaliitosta, joka tehtiin 2009.Myllykoski irtisanoi työntekijänsä

tammikuussa 2012.

 

Kouvolan Kaupunki tilasi tutkimuksen Ruralia Instituutilta asukkaiden viihtstiyvyydestä ympäristökunnissa liitoksen jälkeen 2012..

Tutkimuksesta oli erittäin vaikeata saada irti mielipiteitä, mutta onnistuin löytämään sieltä oleellisen viivotinta käyttäen .

En tiedä oliko tarkoituksenhakuista piilottaa tieto, mutta ohessa tulokset :

 

Asukkaiden tasa-arvo heikentynyt                         72 % samaa mieltä

Kiinnostus seurata asioita vähentynyt                    55 % samaa mieltä

Asukasryhmien tasapuolinen kohtelu  vähentynyt 67 % samaa mieltä

Asukkaiden ja hallinnon yhteistyö heikentynyt      66 % samaa mieltä

Arvio kuntaliitosten vaikutus tulevaisuudessa        25,8 % hyvä ratkaisu